👉 BU ALANA REKLAM VEREBİLİRSİNİZ 👈

Roka Yemenin Faydaları Nelerdir ?

Okuma Süresi: 6 dakika
A+
A-

Roka Yemenin Faydaları Nelerdir ?

Roka yemenin faydaları melerdir ? Yeşil ve sarı sebzeler arasında özellikle kışın popüler olan roka, acı bir tada sahiptir ve diğer yapraklı sebzelere göre daha az tüketilir. Bununla birlikte, faydaları çoktur.

Rokanın faydaları nelerdir?Roka besin değeri rokanın faydaları ,Roka nasıl yenir? Çok fazla roka yemek zararlı mı? Roka hangi yemeklerde kullanılabilir? Roka Salatası Neden Yapılır?

Roka salata ve balıkla birlikte yenen bir sebzedir. Bilimsel adı Eruca vesicaria olan roka, lahana ve brokoli gibi turpgiller familyasından bir sebzedir. Roka bitkisi yaşlandıkça yaprakları daha da acılaşır. Roka tohumları yağı çıkarmak için preslenir. Yabani türü daha acı bir tada sahiptir. Bir de çok bebek yaprağı olan roka var. Erken hasat edilirse genç yapraklar toplanabilir.

Roka besin değeri

Roka çok besleyicidir. 100 gram roka şunları içerir:

BU ALANA REKLAM VEREBİLİRSİNİZ

✅sıvı yağ:
0.7 gram
✅karbonhidratlar:
3.7 gram
✅sodyum:
27 miligram
✅protein:
2,6 gram
Roka bitkisinden elde edilen A, C ve K vitaminleri; kalsiyum, demir, folik asit, magnezyum ve potasyum içerir. Bu nedenle rokanın sağlığa birçok faydası vardır.

Roka Yemenin Faydaları Nelerdir ?

Rokanın faydaları

Roka, acı tadından dolayı maydanoz kadar yenmiyor ama antioksidan bakımından zengin bu sebze özellikle salatalara ekleniyor. Glukosinolatlar da dahil olmak üzere rokadaki bu doğal bileşikler, bu bitkiye acı tadını ve güçlü kokusunu veren şeydir. Rokanın faydaları şunları içerir:

✅kansere karşı korunmaya yardım eder

Turpgiller familyasındaki brokoli, lahana ve karnabahar gibi roka da lif ve antioksidanlar açısından zengindir. Rokadaki glukozinolatlar pankreas, meme, prostat, kolon ve akciğer kanserlerine karşı koruma oluşturmaya yardımcı olabilir.

✅Yeşilin gücünden yararlanın

Rokanın yeşil yapraklı sebzelere rengini veren klorofil deposu olduğu da doğrudur. Klorofil karaciğer ve DNA hasarını önlemeye yardımcı olur. Rokada daha fazla klorofil elde etmek için çiğ olarak tüketmenizde fayda var.

canlandırıcı otlar

Roka %90 su yeşilidir. Bu nedenle rokanın özellikle yaz aylarında serinletici ve nemlendirici özelliği olduğu söylenebilir.

Güçlü kemiklerin sırrı

Kemik sağlığının temel taşı K vitaminidir. Yarım kase roka, kemiklerinizin ve dişlerinizin kalsiyumu emmesine yardımcı olan 10.9 mikrogram K vitamini içerir. Günde üç yemek kaşığı roka vücudunuzun K vitamini ihtiyacını karşılar. Ayrıca roka, iceberg maruldan sekiz kat daha fazla kalsiyum içerir. Enflamasyonu azaltabilir

Roka vücuttaki iltihabı azaltmaya yardımcı olur. İltihabı azalttığı gösterilen indol-3-karbinol ve izotiyosiyanatları içerir.

✅lif için roka yiyin

Lif, sağlıklı bağırsak hareketlerini teşvik ederek kolonun temizlenmesine yardımcı olur. Rokada bulunan fitokimyasallar, antioksidanlar ve mineraller, vücudun toksinlerden arınmasına yardımcı olur.

Bilişsel Faydalar Sağlar

Roka, B vitaminleri açısından zengindir ve folik asit (B9 vitamini) içeriği ile dikkatleri üzerine çekmektedir. Düşük folik asit seviyeleri, bilişsel gerileme için bir risk faktörü olabilir.

diyet destekçisi

Roka, düşük kalorili diyet yapanlar tarafından da tercih edilir. 2 fincanı sadece 80 kaloridir. Sağlığa olan faydaları nedeniyle bol miktarda tüketilebilen bu yeşil sebze, diyet yapanlar için de kurtarıcı olabiliyor.

bağışıklığı artırmak

Rokadaki C vitamini bağışıklık sistemini güçlendirmede rol oynar. Güçlü bir antioksidan olarak, diyetle alınan demir emilimi ve genel doku sağlığı için önemlidir.

Roka Yemenin Faydaları Nelerdir ?

Roka nasıl yenir?

Roka sağlıklı bir yapraklı sebzedir ancak ıspanak, kereviz ve semizotundan daha az oksalat içerir. Çiğ roka yemek, daha fazla izotiyosiyanat sağlar ve daha sağlıklıdır. Ancak pişmemiş roka, vücudun çiğ rokadan daha fazla besin ve karotenoid emmesini de sağlar. Nasıl yerseniz yiyin rokaları güzelce yıkayın. Temizlerken kum olmamasına dikkat edin.

✅Çok fazla roka yemek zararlı mı?
Rokanın düşük oksalat içeriği, bu besinin hamilelik ve emzirme döneminde güvenle tüketilmesini sağlar. Bazı kişiler için rahatsız edici olabilir. Nitrat içeren roka, bu seviyelerden dolayı fazla alındığında sağlığınıza zararlı olabilir. Nitratlar bazı ilaçlarla etkileşime girebilir. Rokanın zararları ilaç kullanımında görülebilir. Bu nedenle almadan önce doktorunuza danışınız.

Roka hangi yemeklerde kullanılabilir?

Rokayı tüm salatalarda kullanabilirsiniz. Türk mutfağında “rucola salatası” diye bir salata vardır. Rokayı pesto sos gibi soslara da koyabilirsiniz. Rokayı sandviç yaparken sebze olarak kullanmak, bu aromalı yeşili tüketmek için harika bir seçenek olabilir. Roka sağlıklı ev yapımı pizzalarda, çorbalarda, omletlerde, smoothie’lerde ve diğer sağlıklı içeceklerde kullanılabilir. Izgara et, balık ve kümes hayvanı yemeklerini de püre haline getirebilirsiniz.

Roka sert bir sebze değildir. Hasattan sonra 2-3 gün içinde yenirse daha taze ve lezzetli olur.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 1 Yorum