admatic.com.tr, adm-pub-563560700, DIRECT
👉 BU ALANA REKLAM VEREBİLİRSİNİZ 👈

Yüksek tansiyonun tehlikeleri

Okuma Süresi: 5 dakika
A+
A-

Yüksek tansiyonun tehlikeleri

Türkiye’de her üç yetişkinden birini etkileyen hipertansiyon sürekli gündemde olan bir sağlık sorunudur.

Yüksek tansiyonun tehlikeleri

Yüksek tansiyonun tehlikeleri ,hipertansiyon
google.com, pub-6086624941510237, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Yüksek tansiyon hakkında bilmeniz gerekenler

Önlem alınmazsa yüksek tansiyon başka ciddi sorunlara da yol açabilir. Çok tehlikeli olmasına rağmen toplumda yüksek tansiyon konusunda bir farkındalık eksikliği var.

Sıklıkla yüksek tansiyonu olan insanlardan semptomlarının olmadığını duyuyoruz. Ancak semptomların olmaması, yüksek tansiyonun olmadığı veya zararlı olduğu anlamına gelmez. Siz hissetmeseniz bile yüksek tansiyon sağlık sorunlarına neden olmaya devam ediyor.

Özellikle boğazdan kaynaklanan baş ağrısı, burun kanaması ve nefes darlığı gibi belirtilere neden olan yüksek tansiyon yıllarca aynı seviyede kalabiliyor. Doktorunuzun tavsiye ettiği hipertansiyon tedavisinin sürekli ve düzenli kullanımı; doktorunuz değiştirmedikçe ilaçlarınızı kesmemeniz veya değiştirmemeniz çok önemlidir. Kan basıncı, diyet, mevsim değişiklikleri, ruh sağlığı ve ilaçlar gibi birçok faktörden etkilenebilir. Yüksek tansiyonu olan kişiler tansiyonlarını kontrol ettirmeli ve herhangi bir değişiklik fark ederse bir doktora görünmelidir. İşte önlem almazsanız yüksek tansiyonun neden olabileceği dokuz gizli tehlike.

Yüksek tansiyon ve kalp krizi arasındaki ilişki

Kontrolsüz hipertansiyon, miyokardiyumu besleyen koroner arterlerin stenozu ve tıkanması için en önemli risk faktörlerinden biridir. Bu durumda, kalp krizinin en yaygın belirtileri göğüs ağrısı, göğüs rahatsızlığı ve nefes darlığıdır. Kalbe yetersiz oksijen açısından zengin kan akışından kaynaklanırlar.

Felç

Kontrolsüz hipertansiyon serebrovasküler hasara, daralmaya ve çatlamaya neden olabilir. Ayrıca, hipertansiyona katkıda bulunan bir faktör olan kan pıhtıları da felce neden olabilir.

Kalp yetmezliği

Kan basıncı yükseldiğinde kalp kası kalınlaşır ve kanı tüm vücuda pompalar. Zamanla, kalınlaşan kalp kası artık yeterince kan pompalayamaz ve bu da kalp yetmezliğine yol açar.

Hafıza sorunu

Yüksek tansiyondan kaynaklanan serebrovasküler hasar hafızayı, düşünmeyi ve konuşma becerilerini olumsuz etkiler.

Hipertansiyon ve böbrek hastalığı arasındaki ilişki

Böbreklerin kandaki atık ürünleri süzme yeteneği. Düzenli bir sıvı, hormon, tuz ve asit dengesini korumak için sağlıklı damarlar gereklidir. Böylece bu sistemin hipertansiyon ile bozulması çeşitli böbrek hastalıklarına yol açar. Ayrıca vücudun kan basıncını düzenlemesini zorlaştırır. 6 9
Hipertansiyon periferik vasküler hastalığa neden olur
Bacak damarlarında oluşan ateroskleroz kan dolaşımını bozarak ayak ve bacaklarda ağrı, kramp ve uyuşmaya neden olabilir.

Yüksek tansiyonun tehlikeleri

Gözdeki kan damarlarının kalınlaşması ve daralması

Tedavi edilmediği takdirde yüksek tansiyon, gözün retinasına giden hassas kan damarlarına zarar verebilir. Sonuç olarak, kalıcı körlük de dahil olmak üzere farklı düzeylerde görme bozukluğu meydana gelebilir. Kontrolsüz kan basıncı da felce neden olabilir ve körlüğe yol açabilir.

Cinsel işlev bozukluğu

Bilimsel araştırmalar; hipertansiyonu olan hem erkeklerde hem de kadınlarda cinsel işlev bozukluğu, hipertansiyonu olmayanlara göre daha sık görülmektedir.

Aort anevrizması

Yüksek tansiyon ve damar duvarlarının zayıflaması nedeniyle kan damarının bir kısmı genişleyebilir ve şişebilir ki bu anevrizma olarak tanımlanır. Anevrizmalar vücuttaki kan damarlarında oluşabilir, ancak genellikle vücudun en büyük kan damarı olan aortta meydana gelirler ve yırtılarak yaşamı tehdit eden kanamalara neden olabilirler.

BU ALANA REKLAM VEREBİLİRSİNİZ
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 7 Yorum
  1. Can you be more specific about the content of your article? After reading it, I still have some doubts. Hope you can help me.
    https://neolduki.com/limbik-sistem-nedir/

  2. Your article helped me a lot, is there any more related content? Thanks! https://neolduki.com/limbik-sistem-nedir/