👉 BU ALANA REKLAM VEREBİLİRSİNİZ 👈

Glisemik indeks nedir?

Okuma Süresi: 3 dakika
A+
A-

Glisemik indeks nedir?

Glisemik indeks şeker hastalarının özellikle dikkat etmesi gereken bir değerdir. Glisemik indeksi düşük yiyecekler yemek diyabet, obezite ve diğer kronik hastalıkları önlemede önemli bir adımdır.

Glisemik İndeks

Glisemik indeks (GI), farklı gıdaların glisemik eğrisini standardize etmek için kullanılan bir terimdir. Glisemik indeks 0 ila 100 arasında bir skalaya sahiptir. Değer 100’e ne kadar yakınsa, yiyecek kan şekerini o kadar hızlı yükseltebilir. Saf glukoz referans noktası olarak alındı ​​ve glisemik indeks 100 olarak kabul edildi. Diğer gıdaların glisemik indeksi: glisemik indeks değeri
Glisemik indeks nedir?   Glisemik indeksi yüksek besinlerin tüketilmesi kan şekerinin hızla yükselmesine neden olur. Bu fazla kilolu olmanın belirtilerinden biridir. Bu nedenle glisemik indeksi düşük besinler ne kadar çok tercih edilirse kan şekerini o kadar yavaş yükseltir. Bir gıdanın yüksek glisemik indekse sahip olup olmadığı aşağıdakiler tarafından belirlenir:

Düşük glisemik indeks:
☑️55 yaş altı
Ortalama glisemik indeks:
☑️56-69
Yüksek glisemik indeks:
☑️70 veya daha fazla (karbonhidrat sınıfı dahil)

BU ALANA REKLAM VEREBİLİRSİNİZ

Glisemik indeks nedir?
Glisemik yük nedir?

Glisemik yük, gün içerisinde her yenilen öğünde tüketilen besinlerin içeriğinde bulunan karbonhidratların kan şekerinde oluşturdukları toplam şeker yüküdür. Glisemik indeksi yüksek yiyecekler aynı zamanda yüksek glisemik yüke sahiptir (GI x tüketilen gram CHO (karbonhidrat)/100 olarak hesaplanır).

Glisemik indeks nedir?Düşük Glisemik İndeksi Olan Bazı Besinler

☑️yoğurt
☑️et
☑️yeşil yapraklı sebzeler
☑️süt ve süt ürünleri
☑️Tam tahıllı ekmek
☑️greyfurt
☑️Erik
☑️elma
☑️armut
☑️fındık, ceviz, badem
☑️Fazla insülin yağlanmaya neden olur

Glisemik indeks nedir?

Glisemik indeksi yüksek besinler tüketmek ile obezite, diyabet ve diğer kronik hastalıklara yakalanmak arasında paralellikler vardır. Bu nedenle sağlıklı, düzenli beslenmenin bir parçası olan karbonhidrattan zengin besinlerin glisemik indeksi düşük olmalıdır.Vücut normal aktivitelerini daha iyi gerçekleştirir. Glisemik indeksi yüksek besinler aşırı insülin salgılanmasına neden olur. Aşırı insülin ayrıca vücutta yağlanmaya yol açar ve obeziteye katkıda bulunur. Glisemik indeksi düşük besinler yemek; vücudun insülin duyarlılığını artırır, açlığı azaltır ve daha uzun süre tok hissetmenizi sağlar. Tabi ki sizlerde belirtiler ya da şüphe duyduğunuz durumlar ortaya çıktığında en yakın sağlık ocağı ve hastaneye en kısa zamanda gitmenizi tavsiye ederiz. Sağlıklı günler dileriz.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.